Bilförsäkring bäst i test 2024

Är du ute efter en prisvärd och bra bilförsäkring? På denna sida hittar du de bästa bilförsäkringarna 2024, i vår topplista har vi valt ut de bilförsäkringar som vi anser erbjuda bäst villkor, pris och skydd.

Bästa bilförsäkringen 2022

I Sverige är det obligatoriskt att bilar som körs i trafiken har en trafikförsäkring. Detta är grundläggande skydd täcker kostnaden för skador på andras egendom om du orsakar dessa samt ger ersättning för eventuella personskador. Denna försäkring täcker ej skador som uppstår på din bil i samband med en olycka som du orsakat eller som är självförvållade.

För att få ersättning för dessa typer av olyckor krävs en hel- eller halvförsäkring alternativt andra tilläggsförsäkringar. Att ha en heltäckande försäkring är rekommenderat eftersom skadegörelse, oförutsedda olyckor, viltolyckor samt eventuella personskador till följd av dessa i annat fall kan leda till stora kostnader för dig som privatperson.

Bästa bilförsäkringen 2022

Vilken bilförsäkring är bäst 2024?

Den bästa bilförsäkringen 2024 är Hedvig bilförsäkring. Denna försäkring sticker ut i testet och imponerar oss på redaktionen sett till hur pass heltäckande den är i förhållande till sitt pris. Appen är smidig att använda och affärsmodellen minimerar försäkringsbolagens incitament att neka en utbetalning.

Vi rekommenderar

Bäst bilförsäkring 2020
5/5

Hedvig är det moderna valet för dig som letar bilförsäkring. Ärenden hanteras snabbt och enkelt direkt i appen. Hedvigs lösamhetstak på 10% innebär att överskottet doneras till välgörenhet.

 • Reparation på valfri verkstad

 • Bärgningshjälp dygnet runt via Falck

 • Reparera stenskott kostnadsfritt

 • Vinsttak dör överskott doneras till välgörenhet

4.5/5

evoli är ett perfekta valet för dig som letar efter en billig bilförsäkring. Evoli har lägre premier än andra försäkringsbolag men något högre självrisker.

 • Billigaste bilförsäkringen

 • Ingen bindningstid

 • Kompetent och bra skadereglering

 • Smidig app för översyn & ärendehantering

4/5

Gofido erbjuder flexibla, digitala bilförsäkringar med olika täckningsnivåer och låter dig säga upp när som helst utan bindningstid.

 • Välj mellan: Trafik-, halv- och helförsäkring

 • Teckna & anpassa försäkringen digitalt

 • Avsluta försäkringen när som helst

Vi rekommenderar

Bäst bilförsäkring 2022
5/5

Hedvig är det moderna valet för dig som letar bilförsäkring. Alla ärenden hanteras snabbt och enkelt direkt i Hedvig-appen. Hedvig har ett lösamhetstak på 10% vilket innebär att alla pengar som överstiger detta doneras till välgörenhet, detta minskar även incitamentet att neka kundärenden. 

 • Reparation på valfri verkstad

 • Bärgningshjälp dygnet runt via Falck

 • Reparera stenskott kostnadsfritt

Bäst bilförsäkring 2022

4.5/5

evoli är ett perfekta valet för dig som letar efter en billig bilförsäkring. Detta eftersom Evoli har betydligt lägre premie än större försäkringsbolagen men med något högre självrisker.

 • Ingen uppsägningstid

 • Billigaste bilförsäkringen (Låg premie)

 • Smidig app för översyn & ärendehantering

4/5

Gofido erbjuder flexibla, digitala bilförsäkringar med olika täckningsnivåer och låter dig säga upp när som helst utan bindningstid.

 • Välj mellan: Trafik-, halv- och helförsäkring

 • Teckna & anpassa försäkringen digitalt

 • Avsluta försäkringen när som helst

Hur fungerar en bilförsäkring?

Oavsett vilken bilförsäkring du väljer att teckna är det ägaren samt den huvudsakliga brukaren av bilen som måste teckna samt stå som försäkringstagare för din bilförsäkring ska gälla. Detta kallas för försäkrat intresse och innebär att det ej tillåtet att låta någon annan stå som ägare och vara försäkringstagare för att på så sätt få en lägre premie.

När det kommer till att byta bilförsäkring så kan du endast göra detta på huvudförfallodagen för din tidigare försäkring. Huvudförfallodagen hittar du i ditt försäkringsavtal. Om du säljer din bil och ej behöver din försäkring kan du säga upp bilförsäkring i förtid. Skulle du ställa av bilen behöver du inte trafikförsäkringen eftersom den ej kommer att framföras på väg, dock är det många som väljer att ha kvar halv- eller helförsäkringen. Det vanliga är då att din försäkring görs om till en så kallad avställningsförsäkring som är billigare.

Olika typer av bilförsäkringar

Trafikförsäkringen ersätter alla personskador och sakskador du orsakat med bilen, men däremot inga skador på din egen bil. För att skydda din bil är det därför rekommenderat att teckna en halvförsäkring eller helförsäkring. Vidare finns ett flertal olika typer av tilläggsförsäkringar för att bredda ditt skydd.

Det finns alltså fyra olika typer av bilförsäkringar:

1. Trafikförsäkring

För att köra en bil på svenska vägar krävs det att bilen har minst en trafikförsäkring – detta enligt lag. Denna försäkring är den billigaste typen av bilförsäkring och ersätter sakskador samt personskador som du vållat med bilen. Ersättningen för personskador gäller oavsett dessa sker förare, passagerare eller personer utanför bilen.

Däremot täcker trafikförsäkringen ej skador som uppstår på din bil. Kör du din bil utan en trafikförsäkring kommer du istället tvingas betala en trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen. Detta är en typ av bot som ligger på omkring 40 000 kronor per åt – alltså betydligt dyrare än att teckna en trafikförsäkring.

2. Halvförsäkring

I en halvförsäkring får du utöver en trafikförsäkring även ett skydd mot eventuella skador som kan uppstå på din egen bil exempelvis glas-, inbrotts- eller brandskador. Utöver detta innehåller en halvförsäkring ibland även maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring.

3. Helförsäkring

I en helförsäkring får du allt som ingår i trafik- och halvförsäkring plus en vagnskadeförsäkring, detta alternativ ger den bredaste formen av skydd. En vagnskadeförsäkringen ersätter dig för vagnskador eller andra yttre olyckshändelseskador som uppstår vid exempelvis trafikolycka eller skadegörelse. Idag är det vanligt att nya bilar säljs med en vagnskadegaranti, detta motsvarar i stora drag en vagnskadeförsäkring – men gäller oftast endast i 3 år.

4. Tilläggsförsäkringar

Den sista formen av bilförsäkringar är tilläggsförsäkringar och passar dig som är ute efter ett ännu bredare skydd. Dessa tecknas för att skräddarsy din försäkring utefter dina unika behov. Exempelvis kan du teckna tilläggsförsäkringar som ger dig rätt till en hyrbil om du skulle få problem med din bil eller ger självriskreducering vid vissa specifika typer av skador. Ibland ingår vissa typer av tilläggsförsäkringar i helförsäkringen men kan variera beroende på försäkringsbolag. Ett exempel på en typ av tilläggsförsäkring som brukar ingå i helförsäkringen är däckförsäkring, dessa kompenserar dig bland annat om du tvingas köpa nya däck till följd av stöld eller sabotage. Det går ofta även att lägga till drulleskydd som täcker kostnaden för sanering vid feltankning samt ersätter dig med en ny nyckel om du skulle tappat bort den och ej valt att kopiera bilnyckeln.

Så hittar du en bra bilförsäkring 2024

Bra bilförsäkringar finns det gott om i Sverige, att avgöra vilken bilförsäkring som är bäst för just dig är dock svårt för oss att säga utan att veta mer om just dig och dina behov. Det som däremot går att säga är vilken bilförsäkring som har nöjdast kunder. I Svenskt kvalitetsindex omfattande undersökning av försäkringsbranschen visade det sig att Svedea hade nöjdast kunder när det gäller fordonsförsäkringar 2019.

SKI kundnöjdhet mäts på en skala mellan 0 och 100, varvid Svedea fick det högsta betyget motsvarande 77,4. Generellt sett har branscher och företag som får betyg under 60 i kundnöjdhet stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig, medan betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund.

Vilken är den billigaste bilförsäkringen 2024?

Den billigast bilförsäkringen 2024 är Evoli med sin mycket låga försäkringspremie. Med det sagt kan det vara svårt att ge ett exakt svar på vilken bilförsäkring som är billigast för just dig. Som med de flesta andra försäkringar så erbjuder de olika aktörerna olika skydd och villkor, det blir därmed relativt individuellt när det kommer till vad som blir billigast eftersom konsumenter letar efter olika typer av skydd.

Vad kostar en bilförsäkring?

Priset på en bilförsäkring brukar bero på bland annat:

 • Din ålder, var du bor och hur många år du haft körkort
 • Bilens tillverkningsår, bilmärke och bilmodell
 • Hur många mil du kör per år.
Bäst bilförsäkring 2020

Billigast trafikförsäkring

En trafikförsäkring är lättare att jämföra eftersom den innehåller i princip samma sak och är obligatorisk för bilägare. Enligt Konsumenternas jämförelse är ICA försäkringars trafikförsäkring bäst på marknaden 2020. Denna trafikförsäkring sticker ut då den till skillnad från många andra inkluderar trafikolycksfall och krishjälp efter trafikolycka helt utan självrisk. Även om priserna är snarlika bland de olika bolagen gällande kostnaden för försäkringen så innehåller ICAs trafikförsäkring mer och du slipper betala eventuell självrisk något som gör den billigare på sikt.

Detta gäller vid avställning

Om du ska ställa bilen så anmäler du detta till vägtrafikregistret som du kommer i kontakt med via Transportstyrelsen. Det finns specifikt anpassade försäkringar för avställda bilar som brukar kallas för avställningsförsäkring alternativt garageförsäkring. Dessa går att teckna under avställningsperioden, dessa exkluderar trafikförsäkringen eftersom bilen ej kommer att köras. Du behöver ej heller betala någon fordonsskatt under tiden som bilen är avställd.

Denna så kallade avställningsförsäkring ger dig skydd vid stöld-, brand- och vagnskada samt inkluderar ofta rättsskydd (förutsatt att bilen står förvarad i Sverige). Du behöver inte göra någon själv om du redan har en halv- eller helförsäkring, denna kommer automatiskt bytas till en avställningsförsäkring i samband med att du ställer av den hos Transportstyrelsen. När det är dags att ställa på bilen kommer din försäkring ändras tillbaka.

Frågor och svar om bilförsäkringar

Vem är billigast på bilförsäkring?

Det är svårt att säga vilken bilförsäkring som är billigast eftersom kostnaden varierar beroende på flera faktorer, exempelvis var du bor, vilken bil du kör samt vilken omfattning på bilförsäkring du väljer. Evoli är den aktör vi har hittat med lägst premie, dock är självrisken något högre än hos andra aktörer.

Vilken bilförsäkring är billigast och bäst?

Samma bilförsäkring behöver inte vara billigast och bäst för alla kunder. Kostnader och villkor kan variera och därför är det viktigt att du jämför bilförsäkringar noggrant. Du kan även be om kostnadsförslag för att jämföra priser innan du bestämmer dig.

Vilket försäkringsbolag är bäst för bil?

Enligt vår jämförelse är Evoli den bästa bilförsäkringen just nu. Evoli har ingen bindningstid, utmärkt skadereglering och en smidig app som ger dig en bra översikt av din bilförsäkring.