Bästa inkomstförsäkringen 2023

En inkomstförsäkring är en hjälp för dig som arbetar om du blir arbetslös, eller väljer att säga upp dig själv. Att ha en inkomstförsäkring ger en extra trygghet då den kompletterar din a-kassa.

Grundersättningen från a-kassan är 10 950 kr i månaden. Maxbeloppet som betalas ut från a-kassan är 25 025 kr i månaden, vilket betyder att det kan bli en stor skillnad mot din tidigare lön.

Inkomstförsäkringen är en slags arbetslöshetsförsäkring som gör att du som arbetslös kan få upp till 80 % av din tidigare inkomst som anställd. Genom att ha tecknat en inkomstförsäkring behöver du inte oroa dig för det ekonomiska utan kan i lugn och ro söka nya jobbmöjligheter.

För att kunna teckna en vanlig inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en a-kassa. Det finns dock privat inkomstförsäkring utan fackförbund inkopplade.

Topplista – Bäst inkomstförsäkringar 2023

Vi rekommenderar

Bäst inkomstförsäkring 2020

KonsumentFörsäkring är en försäkringsförmedlare registrerad hos Finansinspektionen. De förmedlar enkla och bra försäkringsprodukter inom Hälsa. 

 • 20 års erfarenhet

 • Ersättning i upp till 300 dagar

 • Från 155 kr/mån

 • Få upp till 80% av din lön

Bäst inkomstförsäkring 2020

Accept försäkringar erbjuder alternativ om du inte vill vara med i facket, men ändå vill ha en inkomstförsäkring som komplement till a-kassa.

 • Inkomstförsäkring utan fackanslutning

 • Få 80% av tidigare lön upp till 85 000kr/mån

 • Högst ersättningstid på hela 300 dagar

 • Kräver på medlemskap i a-kassa

Bäst inkomstförsäkring 2020
Unionen ett självklart val för många som letar efter inkomstförsäkring.
Som medlem går det att få upp till 80 % av din tidigare lön vid eventuell arbetslöshet. 
 • Över 660 000 medlemmar

 • Få upp till 80% av tidigare lön vid arbetslöshet

 • Försäkra inkomster upp till 60 000 kr/mån

 • Krav på medlemskap i en a-kassa

Vi rekommenderar

Bäst inkomstförsäkring 2020

Vårt betyg:

5/5

KonsumentFörsäkring är en försäkringsförmedlare registrerad hos Finansinspektionen. De förmedlar enkla och bra försäkringsprodukter inom Hälsa. Teckna inkomstförsäkring från endast 155kr/mån och få upp till 80% av din normala lön. 

 • 20 års erfarenhet

 • Ersättning i upp till 300 dagar

 • Från 155 kr/mån

 • Få upp till 80% av din normala lön

Bäst inkomstförsäkring 2020

Vårt betyg:

3.5/5

Accept försäkringar erbjuder alternativ om du inte vill vara med i facket, men ändå vill ha en inkomstförsäkring som komplement till a-kassa. Försäkra 80% av tidigare lön upp till 85 000kr/mån i hela 300 dagar. Krav på medlemskap i a-kassa.

 • Utan fackanslutning

 • Max 85 tkr/mån 

 • Krav på a-kassa

Bäst inkomstförsäkring 2020

Vårt betyg:

3.5/5

Unionen ett självklart val för många som letar efter inkomstförsäkring. Unionen har över 660 000 medlemmar och erbjuder upp till 80% av tidigare lön vid arbetslöshet med maxbelopp om 60 000 kr/mån. Kräver medlemskap i en a-kassa.

 • 80% av tidigare lön

 • Max 60 tkr/mån

 • Kräver a-kassa

Recension påväg

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring ett extra tillägg på din försäkring, en ersättning som kompletterar den ersättning du får genom A-kassan. Även om A-kassan sägs betala ut 80% av lönen finns ett tak på 20 000 kr. Detta innebär alltså att om du blir arbetslös kan du få maximalt 20 000 kr brutto även om du tjänar 30 eller 40 tusen kronor per månad. 

Ju mer du tjänar per månad, desto mer förlorar du alltså på att inte ha en bra inkomstförsäkring. En inkomstförsäkring är en “personförsäkring” för dig som vill behålla en rimlig ersättning vid arbetslöshet. Om du vill ha det är det alltså viktigt att du tecknar en bra inkomstförsäkring som en kompletterande ersättning till din A-kassa.

Det finns många bra inkomstförsäkringar, men de skiljer sig en del åt i villkor. Skillnaden kan ligga i hur länge du behöver ha arbetat eller ha betalt din försäkring, men i regel följer den A-kassans villkor för att kunna få ut A-kassa. Dessutom kan de skilja sig åt angående hur länge du får ersättningen. Bäst inkomstförsäkring ger dig ersättning längst tid. 

Den ersättning du får från a-kassan är skattepliktig. En inkomstförsäkring är det däremot inte. Inkomstförsäkringen motsvarar det nettobelopp du skulle behålla om du hade betalat skatt. Oavsett om A-kassan höjs eller sänks bör den summa du får ut av en inkomstförsäkring bli i stort det den samma som tidigare, men inkomsten kan påverkas något eftersom försäkringen i regel räknas ut genom ett procentuellt påslag av det du får ut netto av A-kassan. Däremot får du inte en höjning av din totala inkomst med exempelvis 5 % om A-kassan höjs med 5 %

Vad kostar en bra inkomstförsäkring? 

Inkomstförsäkringar kan kosta allt ifrån någon hundralapp i månaden uppåt tusenlappen eller baseras på en procentsats av din lön. Hur mycket en inkomstförsäkring kostar kan bero på olika saker. Fackens a-kassor brukar ha ungefär samma villkor för alla deras medlemmar. Däremot kan försäkringsbolagen ha olika villkor och grunda sitt pris på en rad olika faktorer. 

Priset på försäkringen baseras på bland annat:

 • Vilken a-kassa du är medlem i.
 •  Din anställningsform.
 • Din månadslön.
 •  Vilken utbildningsnivå du har.
 • Vilket län du bor i.
 • Vilket medborgarskap du har.

En inkomstförsäkring med bra villkor

Vad du får ut av en bra inkomstförsäkring är ungefär detsamma, men längden för ersättningen skiljer sig åt mellan olika försäkringar. Därför är det viktigt att jämföra olika aktörers erbjudanden och villkor. Ibland tecknar man en inkomstförsäkring som täcker allt. Ibland måste man dela upp det på en huvudförsäkring och tillägg. Det är alltså olika gällande utformningen på avtalen. 

A-kassan ger dig enbart 80% under de första 200 dagarna du är arbetslös. Efter dessa 200 dagar får du enbart 70% av din lön. Men en inkomstförsäkring är precis som det låter – en försäkring av din inkomst och en kompletterande ersättning så att du kan fortsätta att behålla 80 % av din lön även efter de 200 dagarna gått. Men lägg märke till att en inkomstförsäkring ”kan” ge dig 80% av lönen även efter att de 200 dagarna har gått ut. Olika inkomstförsäkringar kan skilja rejält i villkor och mellan hur lång tid de ger 80% av inkomsten. En del räcker bara 100 dagar och täcker alltså inte ens upp de första 200 a-kassedagarna. Andra räcker framåt 300 dagar. 

Men sedan handlar det även om lönetak, hur hög lön du kan ha utan att du tappar i ersättning. Här finns också skillnader hos olika aktörer som erbjuder inkomstförsäkringar. Vissa inkomstförsäkringar saknar lönetak, särskilt de som du hittar hos de stora försäkringsbolagen. Men hos fackförbunden kan lönetak finnas vilket innebär att förutom inkomstförsäkringen är du tvungen att teckna ett extra tillägg för att kunna nå upp till 80% av din lön oavsett vad du tjänar eller om du vill kunna få ersättning längre än 300 dagar. Bra villkor för en inkomstförsäkring är därför 300 dagars ersättning även om kostnaden kan skilja sig åt. Samt kan du försöka välja en inkomstförsäkring utan lönetak eller ett högt lönetak som motsvarar din egen lön eller ett förmodat tak för din lön för din anställning.

Extra tillägg till inkomstförsäkring

Oavsett hur lång tid inkomstförsäkringens grundförsäkring gäller så brukar man kunna teckna ett extra tillägg som täcker flera dagar. Var därför alltid noggrann med att höra av dig just ditt försäkringsbolag eller ditt fackförbund, eller dess a-kassa, för att höra vilka möjligheter som finns att förbättra din inkomstförsäkring. Beroende på var du väljer att teckna din inkomstförsäkring finns olika regler att beakta.

Om vi tar Unionen som exempel: Här ingår inkomstförsäkring om du är medlem i både facket och i a-kassan. Men om du vill ha längre skydd efter 300 dagar eller har en inkomst över 60 000 kr bör du betala en extra försäkring om du inte vill förlora pengar. Denna extra avgift är på 50 eller 100 kronor per månad beroende på din inkomst. Om du vill gå med i Unionens A-kassa kan du alltså teckna extraförsäkringen på inkomstförsäkringen först då du har tecknat medlemskap i fackförbundet Unionen.

Var också beredd att precis som genom a-kassan förlorar du pengar om du säger upp dig utan giltigt skäl. För vissa inkomstförsäkringar gäller den inte om du har sagt upp dig själv. För de som har ersättning brukar de följa A-kassans regler och tidsperioder. De ger dig alltså  inte rätt till ersättning för de dagar du inte har rätt till ersättning från A-kassan. Detta innebär att du inte kommer att få ersättning under de första 45 dagarna, samt under karenstiden som är sju dagar.

Här har alla inkomstförsäkringar ungefär samma regler och villkor, men om du vill säga upp dig av någon anledning bör du se till att din försäkring täcker dig om du gör så. Annars utgår inkomstförsäkringarna från din a-kassa och villkoren där. Det viktiga är därför att du har betalat din a-kassa under tillräckligt lång tid och arbetat tillräckligt länge så att du verkligen får nytta av de pengar som du redan betalat under perioden som aktivt arbetande. 

Frågor och svar om inkomstförsäkring

När ska man ha inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring fungerar som ett komplement till din A-kassa och ger dig upp till 80 procent av din tidigare lön som anställd. Den kan därmed vara bra att ha för dig som har en hög lön och som vill vara säker på att få högre ersättning om du förlorar jobbet.

Vilken är den bästa inkomstförsäkringen?

Enligt vår jämförelse erbjuder Accept den bästa inkomstförsäkringen. Här kan du teckna en inkomstförsäkring utan fackanslutning och ersättningstiden ligger på hela 300 dagar.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Det varierar beroende på vilken försäkring du tecknar. Normalt sett ligger kostnaden på mellan ungefär 50 – 100 kronor i månaden.

Vad gör en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ett ekonomiskt skydd som ger dig upp till 80 procent av din tidigare lön om du skulle bli arbetslös.

Inkomstförsäkring topplista 2021

Vi rekommenderar

Bäst inkomstförsäkring 2020

KonsumentFörsäkring är en försäkringsförmedlare registrerad hos Finansinspektionen. De förmedlar enkla och bra försäkringsprodukter inom Hälsa. 

 • 20 års erfarenhet

 • Ersättning i upp till 300 dagar

 • Från 155 kr/mån

 • Få upp till 80% av din lön

Bäst inkomstförsäkring 2020

Accept försäkringar erbjuder alternativ om du inte vill vara med i facket, men ändå vill ha en inkomstförsäkring som komplement till a-kassa.

 • Inkomstförsäkring utan fackanslutning

 • Få 80% av tidigare lön upp till 85 000kr/mån

 • Högst ersättningstid på hela 300 dagar

 • Kräver på medlemskap i a-kassa

Bäst inkomstförsäkring 2020
Unionen ett självklart val för många som letar efter inkomstförsäkring.
Som medlem går det att få upp till 80 % av din tidigare lön vid eventuell arbetslöshet. 
 • Över 660 000 medlemmar

 • Få upp till 80% av tidigare lön vid arbetslöshet

 • Försäkra inkomster upp till 60 000 kr/mån

 • Krav på medlemskap i en a-kassa

Vi rekommenderar

Bäst inkomstförsäkring 2020

Vårt betyg:

5/5

KonsumentFörsäkring är en försäkringsförmedlare registrerad hos Finansinspektionen. De förmedlar enkla och bra försäkringsprodukter inom Hälsa. Teckna inkomstförsäkring från endast 155kr/mån och få upp till 80% av din normala lön. 

 • 20 års erfarenhet

 • Ersättning i upp till 300 dagar

 • Från 155 kr/mån

 • Få upp till 80% av din normala lön

Bäst inkomstförsäkring 2020

Vårt betyg:

3.5/5

Accept försäkringar erbjuder alternativ om du inte vill vara med i facket, men ändå vill ha en inkomstförsäkring som komplement till a-kassa. Försäkra 80% av tidigare lön upp till 85 000kr/mån i hela 300 dagar. Krav på medlemskap i a-kassa.

 • Utan fackanslutning

 • Max 85 tkr/mån 

 • Krav på a-kassa

Bäst inkomstförsäkring 2020

Vårt betyg:

3.5/5

Unionen ett självklart val för många som letar efter inkomstförsäkring. Unionen har över 660 000 medlemmar och erbjuder upp till 80% av tidigare lön vid arbetslöshet med maxbelopp om 60 000 kr/mån. Kräver medlemskap i en a-kassa.

 • 80% av tidigare lön

 • Max 60 tkr/mån

 • Kräver a-kassa

Recension påväg