Billig hemförsäkring 2023

En hemförsäkring är någonting som alla som har ett hem bör ha för att kunna få ersättning vid oförutsedda händelser. I princip alla försäkringsbolag erbjuder hemförsäkringar, men alla täcker inte samma saker. Det är därför viktigt att jämföra de olika försäkringsvillkoren innan du tecknar en hemförsäkring.

Bäst villaförsäkring 2020

Bästförsäkring.se ser till att du enkelt kan jämföra villkor och recensioner i lugn och ro så du vet vad de olika försäkringsbolagen erbjuder. Målet är att du ska hitta den bästa hemförsäkringen som passar dina behov och inkluderar rätt skydd vid alla tillfällen.

Det är inte lag att inneha en hemförsäkring, men det är någonting som starkt rekommenderas och ibland även krävs av bostadsrättsföreningar.

Bäst hemförsäkring 2023

Hitta den billigaste hemförsäkringen 2023

Vi rekommenderar

Bäst hemförsäkring 2020

Hedvig är en modern hemförsäkring som sköts enkelt via mobilen. Bra och tydliga villkor där deras snabba och enkla utbetalningar sticker ut samt inga bindningstider och ett helt unikt rabattsystem.

 • 4.6 i betyg på Trustpilot

 • Värva vänner och få sänkt månadskostnad 

 • Överskott går till välgörenhet

 • Ett nytänkande och modernt alternativ

Bäst hemförsäkring 2020

Evoli är det perfekta alternativet för dig som vill ha en så billig hemförsäkring som möjligt. Här erbjuds du ett upplägg med låg månadskostnad men med högre självrisk. 

 • Billig försäkringspremie

 • Något högre självrisker

 • Digitaliserad & effektiv service

 • För dig som sällan drabbasBäst hemförsäkring 2020
5/5

Hedvig är en uppstickar som erbjuder en modern hemförsäkring som sköts enkelt via mobilen. Bra och tydliga villkor där deras snabba och enkla utbetalningar. Inga bindningstider och ett helt unikt rabattsystem. 

 • Ärenden sköts smidigt via appen

 • 4.6 i betyg på Trustpilot

 • Värva vänner - få sänkt kostnad

Bäst hemförsäkring 2020
4.5/5

Evoli är det perfekta alternativet för dig som vill ha en så billig hemförsäkring som möjligt. Här erbjuds du ett upplägg med låg månadskostnad men med högre självrisk. Upplägget passar dig som sällan drabbas. 

 • Låg månadskostnad 

 • Högre självrisk

 • Digitaliserad & effektiv service

Om hemförsäkringar

Att ha en hemförsäkring är inget som man är tvungen att ha enligt lag, dock är det starkt rekommenderat. Skador och olyckor kan inträffa vem som helt och du vill antagligen inte stå utan en hemförsäkring vid händelse av exempelvis en översvämning, inbrott eller brandsvåda. I princip alla hushåll har en hemförsäkring i Sverige och detta av en anledning. Med hjälp av en bra hemförsäkring får du ett täckande och grundläggande skydd som skyddar både dig och din familj.

Utöver din hemförsäkring behöver du som bor i en bostadsrätt komplettera med en bostadsrättsförsäkring, om du bor i en hyresrätt så räcker en vanlig hemförsäkring. För de som bor i en villa kan även en kompletterande villaförsäkring vara ett bra alternativ då detta även försäkrar tillbyggnader och mark. När du tecknar en hemförsäkring innebär det att alla familjemedlemmar som bor på adress blir försäkrade. Om du bor som inneboenden, i andrahand eller delar lägenhet med en vän bör du teckna en egen hemförsäkring.

Detta ingår i en hemförsäkring – oavsett vilket försäkringsbolag du väljer:

 • Egendomsskydd (lösöre) – Ger dig rätt till ersättning vid fall av exempelvis brand eller inbrott.
 • Reseskydd – Med ett reseskydd är du försäkrad i utlandet vid fall av bland annat sjukdom och olyckor (45 dagar eller 60 dagar – vissa erbjuder utökat reseskydd)
 • Ansvarsskydd (skadeståndsskydd): Om du skulle bli krävd på skadestånd kan du få ersättning för detta.
 • Rättsskydd (juridiskt ombud): Skulle du vara i behov av ett juridiskt ombud vid en tvist har du rätt till ersättning.
 • Överfallsskydd: Skulle du bli överfallen eller misshandlad erbjuds du ekonomisk kompensation.

Vanliga tilläggsförsäkringar vid hemförsäkring

Utöver de ovan nämnda skydden finns en mängd kompletterande försäkringar som gör din hemförsäkring mer omfattande och täckande. Nedan nämner vi de vanligaste tilläggen till en hemförsäkring:

 • Allrisktillägg (Drulle) – Få ersättning vid plötsliga och oförutsedda händelser som vanligtvis ej ersätts av den grundläggande hemförsäkringen (ex spilla kaffe över datorn).
 • Utökat reseskydd – Reseskydd ingår alltid i hemförsäkringar men om du ska resa under en längre period behöver du ett utökat reseskydd, detta tillägg ger dig alltså en längre reseförsäkring samt ger dig ett avbeställningsskydd.
 • Olycksfallsförsäkring: Få extra kompensation vid olycka och skada, detta skydd inkluderar fler typer av olyckor och erbjuder ett bredare skydd.
 • Utökat skydd för hemelektronik: Genom att extraförsäkra elektronisk utrustning i hemmet höjer du kompensationsnivån för dina dyrbara tillgångar i utbyte mot en högre försäkringspremie.

Jämför billigast hemförsäkringar 2023

Nästintill alla svenska hushåll har en hemförsäkring och det finns en mängd olika hemförsäkringar på marknaden. I detta stycke går vi igenom hur man bör resonera när man ska jämföra hemförsäkringar. Först och främst är det viktigt att veta att även om hemförsäkringar ser väldigt lika ut hos de olika försäkringsbolagen så skiljer de ofta i det finstilta. Skillnader i hemförsäkring återfinns ofta i de olika villkoren som försäkringsbolagen har, exempelvis kan olika försäkringsbolag ha olika krav och självrisknivåer.

Eftersom självrisken du förväntas betala vid ett försäkringsärende kan variera mellan försäkringsbolagen bör du ha detta i åtanke när du jämför, att endast titta på vilket bolag som har den lägsta premien kan vara missvisande. En annan faktor som är värd att undersöka är omfattningen av de olika skydden och under vilka omständigheter som skydden gäller. Försäkringsbolagens priser för sina hemförsäkringar varierar och du bör väga samman villkor, premie och omfattning när du tar ett beslut.

Vad du får betala för din hemförsäkring baseras ofta på just din unika situation, det är därför bra att vända sig till flera försäkringsbolag och höra vad de kan erbjuda.  Det är även viktigt att du själv utgår från dina egna behov när du väljer hemförsäkring, reser du mycket och ofta kan du exempelvis gynnas av att välja en hemförsäkring med en utökad reseförsäkring, trots att deras årspremie är något högre än en konkurrents.

Tips! Är ni nyblivna sambos? Ladda ner en gratis samboavtal mall här

Hemförsäkring pris – Vad kostar en hemförsäkring?

Genomsnittssvensken betalar omkring 2000 kronor per år för sin hemförsäkring. Självklart kan du hamna både över och under detta pris beroende på vilken försäkring du väljer och vilka tillägg du gör. Kom ihåg att en bostad på en specifik adress kan prissättas på två olika sätt av två olika försäkringsbolag. Det slutgiltiga priset kommer även att bero på individuella faktorer så som kunden och de boendes ålder, vilket område och vilken adress du bor på samt storleken på bostaden såväl som värdet av lösöre.

Hitta en billig hemförsäkring 2023

Alla vill såklart ha en billig hemförsäkring som täcker så mycket som möjligt: Låg premie, bred omfattning och låg självrisk är det optimala. När vi jämfört och valt ut bäst hemförsäkringar 2023 har vi tagit hänsyn till detta såväl som hemförsäkringarnas betyg på konsumenternas försäkringsbyrå samt andra jämförelser och recensioner online.

Vårt mål är att du ska spara pengar och slippa betala pengar i onödan – därför går vi nedan igenom vad du kan göra för att sänka din premie och minska dina kostnader. Därefter presenterar vi de tre försäkringsbolag som vi rekommenderar när det kommer till hemförsäkringar 2023 – dessa anser vi utgöra en bra start i din jakt på en billig och bra hemförsäkring.

Bäst hemförsäkring 2022

Tre sätt att sänka din försäkringspremie för hemförsäkringen:

1. Samlingsrabatt

Ett sätt att sänka sin försäkringskostnad är genom att undersöka huruvida ditt försäkringsbolag erbjuder några samlingsrabatter. Samlingsrabatter är populära hos försäkringsbolag och innebär att du som redan tecknat en försäkring får rabatt på din nästa försäkring hos samma försäkringsbolag. Genom att kombinera exempelvis hemförsäkring, bilförsäkring, villaförsäkring och djurförsäkring hos ett och samma försäkringsbolag erbjuds du ett lägre pris. Du får även en möjlighet att förhandla om din sammanlagda försäkringskostnad genom att kontakta försäkringsbolaget, oftast kan du få omkring 10 % samlingsrabatt för varje enskild försäkring. Hittar du en försäkring som är 10% billigare på annat håll med bättre villkor finns det dock ingen anledning att teckna hos ditt  nuvarande bolag, testa i så fall att nämna det till din handläggare och se vad de säger.

2. Studentrabatt

Du som är student kan ofta teckna en hemförsäkring för student samt andra former av försäkringar, ibland kallas dessa för studentförsäkringar. Just Hedvig är speciellt inriktad på just studenter och erbjuder en mängd andra försäkringar utöver hemförsäkring som är förmånliga för just studenter. En annan spännande sak med just detta försäkringsbolag är att de har satt ett vinsttak på 10% resterande vinst delas ut till välgörenhet – de har därmed inga incitament att neka en utbetalning i samband med ett försäkringsärende.

3. Övrigt

Något annat som kan ge en rabatterad hemförsäkringspremie är att installera ett godkänt inbrottslarm, lås eller en vattenfelsbrytare. På så sätt bidrar du till en minskad risk för försäkringsbolaget – något som ofta belönas med lägre premie. Kom ihåg att det i princip alltid finn utrymme att förhandla om priser, se därför till att höra med en handläggare innan du tar något beslut om att teckna en ny försäkring. Kanske har de möjlighet att erbjuda något extra för just dig.

Frågor och svar om hemförsäkringar:

Vilka har billigast hemförsäkring?

Det är svårt att säga eftersom priset för en hemförsäkring varierar beroende på vilken försäkring du väljer, men också på din ålder, var du bor, hur många som bor i bostaden samt värdet av lösöret. Med det sagt tenderar Hedvig att vara bland de billigaste alternativen.

Vilken är den bästa hemförsäkringen?

Enligt vår jämförelse erbjuder Hedvig den bästa hemförsäkringen just nu. Hedvig erbjuder flera olika hemförsäkringar och har fått höga kundomdömen. Hos dem kan du även värva vänner för att få en sänkt försäkringspremie.

Vad kostar en vanlig hemförsäkring?

Genomsnittskostnaden för en vanlig hemförsäkring är cirka 2 000 kronor per år. Återigen kan dock priset variera beroende på hur och var du bor.

För vilka gäller hemförsäkringen?

Hemförsäkringen gäller för alla som är registrerade på samma adress.

Hitta en bra hemförsäkring 2023

Vi rekommenderar

Bäst hemförsäkring 2020

Hedvig är en modern hemförsäkring som sköts enkelt via mobilen. Bra och tydliga villkor där deras snabba och enkla utbetalningar sticker ut samt inga bindningstider och ett helt unikt rabattsystem.

 • 4.6 i betyg på Trustpilot

 • Värva vänner och få sänkt månadskostnad 

 • Överskott går till välgörenhet

 • Ett nytänkande och modernt alternativ

Bäst hemförsäkring 2020

Evoli är det perfekta alternativet för dig som vill ha en så billig hemförsäkring som möjligt. Här erbjuds du ett upplägg med låg månadskostnad men med högre självrisk. 

 • Billig försäkringspremie

 • Något högre självrisker

 • Digitaliserad & effektiv service

 • För dig som sällan drabbasBäst hemförsäkring 2020
5/5

Hedvig är en uppstickar som erbjuder en modern hemförsäkring som sköts enkelt via mobilen. Bra och tydliga villkor där deras snabba och enkla utbetalningar. Inga bindningstider och ett helt unikt rabattsystem. 

 • Ärenden sköts smidigt via appen

 • 4.6 i betyg på Trustpilot

 • Värva vänner - få sänkt kostnad

Bäst hemförsäkring 2020
4.5/5

Evoli är det perfekta alternativet för dig som vill ha en så billig hemförsäkring som möjligt. Här erbjuds du ett upplägg med låg månadskostnad men med högre självrisk. Upplägget passar dig som sällan drabbas. 

 • Låg månadskostnad 

 • Högre självrisk

 • Digitaliserad & effektiv service