Bästa trafikförsäkringen 2023

Trafikförsäkringar utgör en grundläggande och ofta lagstadgad komponent i fordonsägande i många länder runt om i världen. Denna typ av försäkring är avsedd att erbjuda skydd och ekonomisk trygghet i händelse av olyckor eller skador som kan inträffa i samband med fordonstrafik.

bäst trafikförsäkring

Nedan kommer vi fördjupa oss kring trafikförsäkringar samt titta på några utvalda försäkringsbolags erbjudanden. En trafikförsäkring är ganska lätt att jämföra eftersom den, till skillnad från en generell bilförsäkring, innehåller/täcker i princip samma med det sagt finns det vissa aktörer som erbjuder trafikförsäkring utan självrisk. Det är hos dessa aktörer du tenderar att få den billigaste trafikförsäkringen eftersom du, vid eventuell olycka, slipper betala.

bäst trafikförsäkring

Top 3 – Bäst trafikförsäkringar 2023

Vi rekommenderar

Bäst bilförsäkring 2020
5/5

Hedvig är det moderna valet för dig som letar bilförsäkring. Ärenden hanteras snabbt och enkelt direkt i appen. Hedvigs lösamhetstak på 10% innebär att överskottet doneras till välgörenhet.

 • Reparation på valfri verkstad

 • Bärgningshjälp dygnet runt via Falck

 • Reparera stenskott kostnadsfritt

 • Vinsttak dör överskott doneras till välgörenhet

4.5/5

evoli är ett perfekta valet för dig som letar efter en billig bilförsäkring. Evoli har lägre premier än andra försäkringsbolag men något högre självrisker.

 • Billigaste bilförsäkringen

 • Ingen bindningstid

 • Kompetent och bra skadereglering

 • Smidig app för översyn & ärendehantering

4/5

Gofido erbjuder flexibla, digitala bilförsäkringar med olika täckningsnivåer och låter dig säga upp när som helst utan bindningstid.

 • Välj mellan: Trafik-, halv- och helförsäkring

 • Teckna & anpassa försäkringen digitalt

 • Avsluta försäkringen när som helst

Vi rekommenderar

Bäst bilförsäkring 2022
5/5

Hedvig är det moderna valet för dig som letar bilförsäkring. Alla ärenden hanteras snabbt och enkelt direkt i Hedvig-appen. Hedvig har ett lösamhetstak på 10% vilket innebär att alla pengar som överstiger detta doneras till välgörenhet, detta minskar även incitamentet att neka kundärenden. 

 • Reparation på valfri verkstad

 • Bärgningshjälp dygnet runt via Falck

 • Reparera stenskott kostnadsfritt

Bäst bilförsäkring 2022

4.5/5

evoli är ett perfekta valet för dig som letar efter en billig bilförsäkring. Detta eftersom Evoli har betydligt lägre premie än större försäkringsbolagen men med något högre självrisker.

 • Ingen uppsägningstid

 • Billigaste bilförsäkringen (Låg premie)

 • Smidig app för översyn & ärendehantering

4/5

Gofido erbjuder flexibla, digitala bilförsäkringar med olika täckningsnivåer och låter dig säga upp när som helst utan bindningstid.

 • Välj mellan: Trafik-, halv- och helförsäkring

 • Teckna & anpassa försäkringen digitalt

 • Avsluta försäkringen när som helst

Motivering – Genomgång av bolagen & försäkringarna

1. Hedvig: det moderna valet för din trafikförsäkring  – (5

Så, om du letar efter en försäkring som kombinerar enkelhet, generositet och fördelar som anpassar sig till ditt liv, kan Hedvig vara det moderna valet du letar efter. Med deras engagemang för kunderna och samhället är Hedvig mer än bara ett försäkringsbolag – de är en partner i din resa på vägarna.

När det kommer till att välja rätt trafikförsäkring är det viktigt att hitta en partner som förstår dina behov och erbjuder en smidig och effektiv upplevelse. Hedvig är just den typen av försäkringsbolag som har tagit sig an utmaningen att göra försäkringsbranschen enklare och mer meningsfull för sina kunder.

Hedvig är även kända för sitt moderna och användarvänliga tillvägagångssätt när det gäller att erbjuda försäkringar. Allt börjar med deras intuitiva app, som ger dig möjlighet att hantera dina ärenden snabbt och enkelt, direkt från din smartphone. Aldrig tidigare har försäkringsprocessen varit så smidig och tillgänglig.

 • Reparation på valfri verkstad: Med Hedvig har du friheten att välja vilken verkstad du vill använda för reparationer. Detta ger dig flexibilitet och bekvämlighet när det kommer till att underhålla din bil.

 • Bärgningshjälp dygnet runt via Falck: När olyckan är framme kan du alltid lita på att Hedvig och Falck finns där för att hjälpa dig. Med 24/7 bärgningshjälp kan du känna dig trygg på vägarna, oavsett tidpunkt.

 • Reparera stenskott kostnadsfritt: Hedvig tar hand om de små, men irriterande detaljerna. Om din vindruta drabbas av ett stenskott, kan du få det reparerat kostnadsfritt, vilket sparar både tid och pengar.

 • Vinsttak – överskott doneras till välgörenhet: Hedvig delar din vision om att göra världen bättre. Med deras vinsttak, som innebär att överskottet går till välgörenhet, blir din försäkring inte bara en investering i din egen trygghet, utan också en handling som ger tillbaka till samhället.

2. evoli – det prisvärda valet för din trafikförsäkring (4,5

För de som söker en kostnadseffektiv försäkring är evoli det perfekta valet. Med sina låga premier erbjuder de en ekonomiskt fördelaktig försäkringslösning som passar många plånböcker. evoli erbjuder en högkvalitativ och billig trafikförsäkring. Här är en närmare titt på vad evoli har att erbjuda sina kunder:

Budgetvänliga premier med något högre självrisker

evoli har byggt sitt rykte som ett prisvärt alternativ inom försäkringsbranschen. Deras låga premier gör det möjligt för kunder att säkra sitt fordon utan att tömma plånboken. Detta gör dem till ett attraktivt val för dem som vill spara pengar på sin försäkring.

Flexibilitet utan bindningstid

En fördel med att välja evoli är att det inte finns någon bindningstid för deras försäkringar. Det innebär att du har friheten att anpassa din försäkring och ändra den när dina behov förändras. Detta ger en flexibilitet som många kunder värdesätter.

Bäst bilförsäkring 2020

Kompetent och effektiv skadereglering

evoli har en starkt kompetent skadereglering som hanterar dina ärenden på ett professionellt och effektivt sätt. När olyckan är framme kan du känna dig trygg med att evoli kommer att stödja dig genom hela processen och hjälpa dig att återgå till vägen så snabbt som möjligt.

Smidig app för enkel översyn och ärendehantering

För att göra din upplevelse ännu smidigare erbjuder evoli en användarvänlig app. Genom appen kan du enkelt överskåda din försäkring, hantera ärenden och få tillgång till värdefull information när du behöver det som mest. Detta ger dig kontroll över din försäkring direkt i din ficka.

Så om du är ute efter en prisvärd försäkring som erbjuder flexibilitet och kompetent skadereglering kan evoli vara det perfekta valet för dig. Med sitt fokus på att erbjuda överkomliga alternativ utan att kompromissa med servicekvaliteten har evoli blivit en föredragen partner för många bilägare som letar efter en försäkringslösning som passar deras budget.

3. OKQ8 – ett tryggt val för trafikförsäkring (4

När det gäller att säkra din bil, även när den har åldrats och gått långt, är OKQ8 ett försäkringsalternativ som erbjuder ett pålitligt skydd och fördelar som kan vara särskilt värdefulla för bilägare. Här är en närmare titt på vad OKQ8 har att erbjuda:

Enkel och Smidig trafikförsäkring

OKQ8 har utformat sin försäkring för att vara enkel och smidig för sina kunder. De förstår att när det kommer till försäkringar vill du ha trygghet utan krångel. Med OKQ8 får du detta och mer.

Ett Riktigt Bra Skydd För Din Bil

OKQ8 samarbetar med Gjensidige Försäkring, ett försäkringsbolag med lång erfarenhet av branschen. Detta samarbete ger dig tillgång till ett pålitligt och omfattande skydd för din bil. Oavsett om du kör en nyare modell eller en äldre bil med många mil på mätaren, kan du lita på att OKQ8s försäkring täcker dina behov.

Bäst bilförsäkring 2020

Lång Erfarenhet av Bilbranschen

OKQ8 har en djup förankring inom bilbranschen och förstår de specifika utmaningar och behov som bilägare kan ställas inför. Denna erfarenhet och förståelse gör dem till en pålitlig partner när det gäller att välja rätt försäkring.

Konkurrenskraftigt Pris

Pris är en viktig faktor när det kommer till att välja en trafikförsäkring, och OKQ8 strävar efter att vara konkurrenskraftiga. De erbjuder en prisvärd försäkringslösning som ger dig värde för pengarna och trygghet på vägarna.

Så om du letar efter en försäkring som ger ett starkt skydd för din bil, oavsett ålder och körsträcka, kan OKQ8 vara det trygga och pålitliga valet du letar efter. Med sitt samarbete med Gjensidige Försäkring och en lång historia inom bilbranschen är OKQ8 väl rustade att hjälpa dig att hålla din bil och din plånbok i bästa möjliga skick.

Information om trafikförsäkringar

Trafikförsäkring, även känd som ansvarsförsäkring, är den mest grundläggande typen av bilförsäkring och är oftast obligatorisk i många länder. Dess huvudsakliga syfte är att skydda tredje part i händelse av en olycka där du är ansvarig. Det innebär att om du orsakar skador på andra personer eller deras egendom i en bilolycka, kommer din trafikförsäkring att täcka kostnaderna för deras medicinska vård och skadeersättning. Dock täcker den inte skador på ditt eget fordon eller dina medicinska kostnader.

Trafikförsäkring i Sverige – obligatoriskt och väsentligt

För att köra en bil på svenska vägar krävs det enligt svensk lag att bilen är försäkrad med minst en trafikförsäkring. Denna försäkring är den mest grundläggande och billigaste typen av försäkring för bil. Dess huvudsakliga syfte är att erbjuda ersättning för skador och personskador som du orsakar med din bil. Detta innebär att trafikförsäkringen är till för att skydda andra trafikanter och deras egendom i händelse av en olycka där du är ansvarig.

Täckning för personskador – för alla involverade

Ett viktigt inslag i trafikförsäkringen är dess täckning för personskador. Den här delen av försäkringen gäller oavsett om skadorna drabbar dig som förare, dina passagerare eller personer utanför din bil. Det ger en grundläggande nivå av skydd för människor som kan drabbas av en olycka, och det kan inkludera kostnader för medicinsk vård, rehabilitering och eventuell skadeersättning.

Begränsad täckning för fordonsskador – ersätter inte dina egna skador

Det är viktigt att notera att trafikförsäkringen inte täcker skador på din egen bil. Om din bil skadas i en olycka, kommer du att vara ansvarig för att täcka reparationerna själv om du enbart har en trafikförsäkring. För att skydda ditt eget fordon från skador behöver du överväga att uppgradera till en halvförsäkring eller helförsäkring.

Konsekvenserna av att köra utan trafikförsäkring – hög böter

Att köra en bil utan en trafikförsäkring är ett allvarligt brott enligt svenska lagar. Om du väljer att köra utan trafikförsäkring, kan du bli tvungen att betala en trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen. Denna avgift fungerar som en bot och kan vara betydligt högre än kostnaden för att teckna en trafikförsäkring. Den genomsnittliga beloppet för denna avgift ligger vanligtvis på omkring 40 000 kronor per år, vilket är en påtaglig påföljd jämfört med kostnaden för att försäkra din bil.

Hur fungerar en trafikförsäkring?

I. Köp av försäkring

Du börjar processen genom att köpa en trafikförsäkring från ett försäkringsbolag. Detta kan göras online, via telefon eller genom att besöka försäkringsbolagets kontor personligen. Vid detta skede måste du välja den typ av försäkring du vill ha och fastställa försäkringsbeloppet och täckningsomfånget.

II. Fastställande av premien

Försäkringsbolaget bedömer dina riskfaktorer, inklusive din ålder, kön, körhistorik, fordonets modell och ålder samt var du bor. Dessa faktorer påverkar premien, det belopp du betalar regelbundet för att hålla försäkringen aktiv.

III. Början av försäkringsperioden

När du har köpt din försäkring börjar försäkringsperioden. Normalt är en trafikförsäkring avtalad för en viss tidsperiod, vanligtvis ett år, och du måste förnya den när perioden löper ut om du vill fortsätta vara försäkrad.

IV. Incident eller skada

Om du är inblandad i en bilolycka, stjäls din bil eller om någon annan skada inträffar som täcks av din försäkring, måste du meddela ditt försäkringsbolag så snart som möjligt. Detta är för att inleda försäkringsanspråket.

V. Skadeanmälan och utredning

Försäkringsbolaget inleder en utredning av händelsen efter att du har anmält skadan. De kan begära dokumentation, som polisrapporter och bilder, för att bedöma om skadan är täckt enligt din försäkring.

VI. Skadeersättning

Om utredningen visar att skadan är täckt av din försäkring, kommer försäkringsbolaget att betala ut en ersättning. Ersättningen kan användas för att täcka kostnaderna för reparationer, medicinsk vård eller annat som är nödvändigt enligt din försäkring.

VII. Eventuell självrisk

Beroende på försäkringsavtalet kan du vara skyldig att betala en självrisk, vilket är en summa du måste bidra med själv innan försäkringsbolaget betalar ut ersättningen. Självrisken är vanligtvis högre för kollisionsskador än för andra typer av skador.

VIII. Förnyelse eller byte av försäkring

När din försäkringsperiod löper ut, kan du välja att förnya din försäkring med samma bolag eller byta till ett annat försäkringsbolag om du så önskar.

Det är viktigt att noggrant läsa igenom och förstå villkoren i din försäkring och ställa frågor till ditt försäkringsbolag om du är osäker på något. Genom att vara väl informerad och ha rätt täckning kan du känna dig trygg på vägarna och vara förberedd om något oförutsett inträffar.

Vi rekommenderar

Bäst bilförsäkring 2020
5/5

Hedvig är det moderna valet för dig som letar bilförsäkring. Ärenden hanteras snabbt och enkelt direkt i appen. Hedvigs lösamhetstak på 10% innebär att överskottet doneras till välgörenhet.

 • Reparation på valfri verkstad

 • Bärgningshjälp dygnet runt via Falck

 • Reparera stenskott kostnadsfritt

 • Vinsttak dör överskott doneras till välgörenhet

4.5/5

evoli är ett perfekta valet för dig som letar efter en billig bilförsäkring. Evoli har lägre premier än andra försäkringsbolag men något högre självrisker.

 • Billigaste bilförsäkringen

 • Ingen bindningstid

 • Kompetent och bra skadereglering

 • Smidig app för översyn & ärendehantering

4/5

Gofido erbjuder flexibla, digitala bilförsäkringar med olika täckningsnivåer och låter dig säga upp när som helst utan bindningstid.

 • Välj mellan: Trafik-, halv- och helförsäkring

 • Teckna & anpassa försäkringen digitalt

 • Avsluta försäkringen när som helst

Vi rekommenderar

Bäst bilförsäkring 2022
5/5

Hedvig är det moderna valet för dig som letar bilförsäkring. Alla ärenden hanteras snabbt och enkelt direkt i Hedvig-appen. Hedvig har ett lösamhetstak på 10% vilket innebär att alla pengar som överstiger detta doneras till välgörenhet, detta minskar även incitamentet att neka kundärenden. 

 • Reparation på valfri verkstad

 • Bärgningshjälp dygnet runt via Falck

 • Reparera stenskott kostnadsfritt

Bäst bilförsäkring 2022

4.5/5

evoli är ett perfekta valet för dig som letar efter en billig bilförsäkring. Detta eftersom Evoli har betydligt lägre premie än större försäkringsbolagen men med något högre självrisker.

 • Ingen uppsägningstid

 • Billigaste bilförsäkringen (Låg premie)

 • Smidig app för översyn & ärendehantering

4/5

Gofido erbjuder flexibla, digitala bilförsäkringar med olika täckningsnivåer och låter dig säga upp när som helst utan bindningstid.

 • Välj mellan: Trafik-, halv- och helförsäkring

 • Teckna & anpassa försäkringen digitalt

 • Avsluta försäkringen när som helst

Vanliga frågor och svar om bilförsäkringar – (FAQ)

Vad kostar en trafikförsäkring för en bil?

Svar: Priset på en trafikförsäkring för en bil varierar beroende på flera faktorer, inklusive ditt fordon, din ålder, din körhistorik och din bostadsort. Andra faktorer som påverkar kostnaden inkluderar det försäkringsbolag du väljer och typen av täckning du behöver. För att få en exakt prisuppgift är det bäst att kontakta flera försäkringsbolag och jämföra deras offerter.

Vilken typ av trafikförsäkring är vanligtvis den billigaste?

Den billigaste typen av trafikförsäkring är oftast den obligatoriska ansvarsförsäkringen som krävs enligt lag i de flesta länder, inklusive Sverige. Denna försäkring ger endast skydd för skador som du orsakar andra personer eller deras egendom, vilket gör den mer prisvärd än andra försäkringstyper som täcker skador på ditt eget fordon.

Hur kan man jämföra olika trafikförsäkringar?

För att jämföra olika trafikförsäkringar och hitta den bästa för dina behov, bör du följa några enkla steg. Först och främst kan du använda jämförelsesajter som Compricer för att få offerter från olika försäkringsbolag. Du kan också kontakta försäkringsbolagen direkt för att be om offerter. Jämför priserna och beakta täckningsnivåerna och eventuella tilläggsförsäkringar som erbjuds. Slutligen, överväg ditt budget och dina specifika behov när du väljer den bästa trafikförsäkringen.

Vad ingår i en standard trafikförsäkring för en bil?

En standard trafikförsäkring för en bil täcker vanligtvis skador som du orsakar andra personer eller deras egendom i en trafikolycka där du är ansvarig. Det inkluderar ersättning för personskador och skador på andras fordon eller egendom. Denna typ av försäkring täcker inte skador på ditt eget fordon eller medicinska kostnader för dig och dina passagerare. Den exakta täckningen kan variera beroende på försäkringsbolaget och din policy.

Vad kostar en trafikförsäkring för en MC?

Priset på en trafikförsäkring för en motorcykel varierar beroende på flera faktorer, inklusive motorcykelns modell och värde, din ålder och körhistorik samt din bostadsort. Precis som med bilförsäkringar är det med motorcykelförsäkringar bäst att kontakta flera försäkringsbolag och jämföra offerter för att få en exakt prisuppgift.

Vad täcker en trafikförsäkring?

En bilförsäkring kan inkludera flera olika typer av täckning, beroende på din policy. De vanligaste inkluderar ansvarsskydd för skador på andra personer eller egendom, kollisionsskydd för skador på ditt eget fordon, skadegörelseskydd, stöldskydd, brandskydd och medicinsk kostnadstäckning för dig och dina passagerare. Exakta täckningsnivåer varierar mellan försäkringsbolag och policies.

Gäller min trafikförsäkring när jag reser utomlands och kör i Europa?

Trafikförsäkringen kan i vissa fall ge begränsat skydd när du kör i Europa, men det varierar beroende på ditt försäkringsbolag och din policy. Det är viktigt att kontrollera med ditt försäkringsbolag om din trafikförsäkring inkluderar utlandsresor och i vilka länder skyddet gäller. För längre och mer omfattande utlandsresor kan det vara nödvändigt att köpa en separat internationell försäkring.

Vilka typer av skador ersätts av trafikförsäkringen?

Trafikförsäkringen ersätter främst skador som du orsakar andra personer eller deras egendom i en trafikolycka där du är ansvarig. Detta inkluderar medicinska kostnader för tredje part, reparationer av deras fordon och eventuell skadeersättning. Din egen trafikförsäkring täcker normalt inte skador på ditt eget fordon.

Vilken typ av skada täcker inte trafikförsäkringen?

Trafikförsäkringen täcker inte skador på ditt eget fordon och skador på saker som du transporterar. Så om du exempelvis är inblandad i en olycka där du själv är vållande, får du inte ersättning för skador på din bil eller på de varor som du fraktade vid tidpunkten för olyckan genom trafikförsäkringen