Bästa djurförsäkringen 2023

Att våra fyrbenta vänner skulle bli sjuka eller skadade är något som ingen djurägare vill vara med om. Men om olyckan väl är framme är det bra att ha en djurförsäkring som åtminstone ger ekonomisk trygghet. Djurförsäkringar finns ofta i olika omfattningar och ersätter kostnader för vård, medicin och mycket mer. Nedan kan du läsa mer om några vanliga djurförsäkringarna du kan teckna idag och hur de kan vara värdefulla både för dig och ditt husdjur.

Veterinärbesök är dyra och en bra hundförsäkring ger din hund möjlighet att få den vård som behövs utan begränsningar på grund av ekonomiska beslut.

Kattförsäkring bäst i test

En kattförsäkring ersätter dig för eventuella veterinärkostnader i samband med att din katt blir skadad sjuk eller av andra anledningar behöver vård.

Vad är en djurförsäkring?

En djurförsäkring kan vara bra att teckna för dig som har husdjur. Den ger dig nämligen ersättning om ditt djur är i behov av vård, till exempel i samband med en skada eller sjukdom. Mer omfattande djurförsäkringar kan även ersätta kostnader för medicin, rehabilitering, ordinerat foder och komplikationer vid förlossning.

Det är också möjligt att utöka skyddet i djurförsäkringen med olika tillägg. Detta är framför allt vanligt för djur som bidrar till hushållets inkomster, exempelvis genom avel eller jakt. Det går också att teckna en livförsäkring som ger dig en engångsersättning motsvarade marknadsvärdet om djuret skulle avlida.

Om du inte vill behöva betala dyra veterinärkostnader och belasta din ekonomi är det en god idé att teckna en försäkring, oavsett vilket djur du är intresserad av att köpa.

Olika typer av djurförsäkringar

Idag är det möjligt att försäkra de flesta typer av djur, från fåglar till hästar och lantbruksdjur. De allra vanligaste djurförsäkringarna är dock de för katt, hund eller smådjur eftersom detta är de vanligaste husdjuren.

Kattförsäkring: Kattförsäkringar finns i olika omfattningar och går normalt sett att teckna när kattungen är mellan 4 – 6 veckor gammal. Den ger dig ersättning upp till ett visst belopp om din katt skadat sig eller blivit sjuk. Du kan också få ersättning för foder, medicin, rehabilitering och annat din katt kan tänkas behöva. Om du vill utöka skyddet erbjuder många försäkringsbolag olika tillägg, exempelvis för specifika sjukdomar. Även livförsäkring går normalt sett att teckna som tillägg.

Hundförsäkring: Hundförsäkringen är mycket lik kattförsäkringen. Den finns vanligtvis i olika storlekar, beroende på om du vill ha ett grundläggande eller mer täckande skydd. Även här får du ersättning för vård vid sjukdom eller skada samt för medicin, rehab och röntgen om du väljer en mer omfattande försäkring. Det bästa är att försöka försäkra din valp innan den blivit 4 månader. Då kan du i många fall även ta del av förmånliga rabatter.

Smådjursförsäkring: Även små djur behöver ett bra skydd i vardagen. En smådjurförsäkring är en försäkring för mindre husdjur, exempelvis kaniner, illrar, fåglar, gnagare och reptiler. Precis som djurförsäkringar för katt och hund ger den dig ersättning för vårdkostnader om djuret skadar sig eller får en sjukdom.

Så mycket kostar en djurförsäkring

Det går inte att säga i förväg vad en djurförsäkring kommer att kosta, då priset varierar beroende på en rad olika faktorer. Först och främst kostar det olika mycket att försäkra olika djur. Dessutom kan olika försäkringsbolag bedöma risken på olika sätt, vilket kan djurförsäkringen billigare hos ett bolag, men dyrare hos ett annat.

Utöver det påverkar saker som ras, ålder och omfattning på försäkringen hur mycket du kommer att få betala. I vissa fall är det också möjligt att påverka sina egna villkor, till exempel genom att välja en högre eller lägre självrisk. Ju högre självrisk du väljer, desto billigare blir din premie. Samtidigt måste du betala mer när olyckan väl är framme.

Därför ska du jämföra djurförsäkringar

I och med att både priser och villkor på djurförsäkringar kan skilja sig åt så pass mycket är det viktigt att jämföra olika försäkringslösningar innan du bestämmer dig. Då försäkringsbolag bedömer risken på olika sätt kan prisskillnaden bli ganska stor, vilket betyder att det kan finnas mycket pengar att spara.

En annan fördel med att jämföra är att du kan undersöka försäkringsbolagets rabattsystem. Vissa bolag kan nämligen erbjuda mängdrabatter om du försäkrar flera djur eller valp- samt kattungerabatt om du försäkrar djuret tidigt.

Att jämföra priser på djurförsäkringar idag är enkelt. Du behöver bara besöka försäkringsbolagets hemsida och be om ett prisförslag. Därefter kan du enkelt jämföra både priser och villkor för att hitta den bästa djurförsäkringen för dig.

Tips! Om du inte vill låsa fast dig i ett år är kan det vara en god idé att välja en djurförsäkring utan bindningstid. På så sätt kan du enkelt byta försäkring om du skulle hitta en bättre.

FAQ

Vad finns det för djurförsäkringar?

Idag finns det försäkringar för de flesta typer av djur, från hund och katt till smådjur, hästar och lantbruksdjur.

Vad kostar en djurförsäkring?

Priset på en djurförsäkring varierar dels beroende på vilket djur du vill försäkra, vilket försäkringsbolag du väljer och vilken omfattning du vill ha på försäkringen. Även saker som ras, ålder och självrisk påverkar försäkringspremien.

Går det att få en billig djurförsäkring?

Ja, det finns saker du kan göra för att få en billigare djurförsäkring. Det är till exempel vanligt att få rabatt om du försäkrar djuret tidigt. Vissa försäkringsbolag erbjuder även poängsystem där du kan sänka din premie bara genom att lära dig hur du förebygger skador och sjukdomar.

Vilken är den bästa djurförsäkringen?

Vilken djurförsäkring som är bäst för dig beror framför allt på vilket försäkringsskydd du är ute efter och hur mycket du är villig att betala. Jämför djurförsäkringar för att hitta det bästa alternativet för dig och ditt djur. Det gör du enkelt hos oss på Bästförsäkringar.se.