billigare försäkring 2020

Sänk dina försäkringskostnader 2023

Försäkringar är något man sällan reflekterar särskilt mycket över, men när olyckan väl är framme är man glad att man har dem. En ny bostad eller bil, ett husdjur eller rentav ett företag har alla ett par saker gemensamt – de är värdefulla och brukar därmed försäkras. Nackdelen med försäkringar (och den största orsaken till att folk avstår från att teckna dem) är förstås att de kostar – och ibland ganska mycket också.

Som tur är behöver det inte bli så dyrt om man går tillväga på rätt sätt. I den här guiden går vi igenom hur du kan sänka dina försäkringskostnader och hitta billiga försäkringar, så du kan lägga pengarna på något roligare istället.

Så kan du sänka försäkringskostnaden och spara pengar 2021:

Jämför försäkringar

När man jämför försäkringar är det viktigt att inte enbart se till priset utan verkligen se över i detalj vad man faktiskt betalar för. Att jämföra en robust försäkring med heltäckande skydd med en försäkring som bara ger viss ersättning i väldigt specifika situationer är som att jämföra äpplen och päron.

Tack och lov behöver du inte tillbringa veckor med att sätta dig in i alla marknadens försäkringar och detaljstudera var och en för att att sänka dina försäkringskostnader och spara pengar. Idag finns flera kostnadsfria tjänster på internet som kan göra grovjobbet åt dig. Här är några exempel:

  • Zmarta är en bra tjänst för dig som vill jämföra och pressa priset på hemförsäkringar eller bilförsäkringar.
  • Insplanet ägs också av Zmarta. Här kan du förutom bil- och hemförsäkring jämföra villaförsäkringar och företagsförsäkringar.
  • Compricer jämför många olika sorters försäkringar. Här kan du bland annat jämföra fordonsförsäkringar i alla former, villaförsäkringar och hemförsäkringar, men även hundförsäkringar, barnförsäkringar och inkomstförsäkringar.

Omförhandla dina försäkringar

Att jämföra försäkringar är inte något som enbart angår dig som inte har några försäkringar sedan tidigare. Om du redan har befintliga försäkringar är det alltid klokt att jämföra och se efter om du kan hitta något mer fördelaktigt alternativ.

Lyckas du hitta ett bättre erbjudande än det du redan har får du genast en bra förhandlingssituation gentemot ditt nuvarande försäkringsbolag.

Även om du inte orkar byta helt och hållet finns alltså en god chans att du kan få ned priset på dina nuvarande försäkringar enbart genom att visa upp de erbjudanden andra aktörer gett dig. Glöm inte att du som försäkringskund i genomsnitt är väldigt lönsam för försäkringsbolagen på sikt, så de vill säkerligen inte tappa dig i första taget.

Få samlingsrabatt på försäkringar

Om du väljer att samla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan du ofta få en samlingsrabatt eller bonus som tack.

Se över om du verkligen behöver reseförsäkring

Hemförsäkringar brukar innehålla en reseförsäkring som oftast gäller under utlandsvistelser på upp till 45 dagar. Ska du resa utomlands på semester i kortare tid än så behöver du oftast inte ha någon separat reseförsäkring. Kolla upp vad din nuvarande hemförsäkring innehåller för att vara på den säkra sidan.

Sänk kostnaden för din hemförsäkring

Hemförsäkring är svenskarnas vanligaste försäkring och omfattar mer än bara tillhörigheter. För många finns här möjlighet att spara pengar, bland annat genom att säkra upp hemmet ytterligare och på så sätt förebygga stöld och skadegörelse.

Installera hemlarm
Hos flera försäkringsbolag går det att få ned försäkringskostnaden med 5-10% i månaden genom att installera hemlarm. Särskilt stor rabatt brukar man få om larmet är kopplat till en certifierad larmcentral.

Skaffa ett godkänt lås
Om ditt nuvarande lås inte är godkänt hos Stöldskyddsföreningen kan du byta lås på ytterdörren till ett som är godkänt – detta ber dig ytterligare ett argument i en eventuell omförhandling med din försäkringsgivare.

Investera i en vattenfelsbrytare
Vattenskador i bostaden är ett vanligt skäl till att folk ansöker om ersättning från sina försäkringar. Genom att installera en vattenfelsbrytare kan du hjälpa till att förebygga denna typ av skador. Vattenfelsbrytaren är utrustad med en droppdetektor som lägger märke till läckage och automatiskt kan stänga av vattnet om ett sådant skulle inträffa. Även detta är en åtgärd som kan ge rätt till rabatt på din försäkringspremie.

Håll koll på vad dina saker faktiskt är värda
Det är lätt hänt att man övervärderar sina saker (det så kallade lösöret) och därmed betalar en högre en högre månadskostnad för att försäkringen ska täcka dessa. Se till att du värderar dina saker efter deras faktiska marknadspris om du skulle köpa samma saker begagnade idag – inte efter vad de kostade när du köpte dem nya. Detta är nämligen hur försäkringsbolagen räknar när de bestämmer hur mycket du har rätt att få ut vid en eventuell stöld, brand eller liknande. Var dock försiktig så du inte underförsäkrar dig och får ut mindre än det faktiska värdet på ditt lösöre.

Skaffa en billigare bilförsäkring

Har du haft samma bilförsäkring länge? Då kan det vara dags att titta på andra alternativ. Bilförsäkringen är nämligen i regel som dyrast för förare under 25 år eftersom dessa är överrepresenterade i olycksstatistiken. Ju äldre du blir desto billigare brukar bilförsäkringen bli, så ta för vana att kolla om din ålder kvalificerar dig för en billigare försäkring någon gång om året.

Var du parkerar bilen kan också påverka hur mycket din bilförsäkring kostar. Parkerar du på gatan brukar det bli dyrare än om du parkerar i garage, eftersom bilen då löper högre risk att råka ut för skador. Här får du dock göra en avvägning och räkna ut huruvida det skulle kosta mindre att betala extra för en tryggare parkeringsplats än vad du skulle betala extra för en dyrare försäkring.

Överväg att byta till ett “nytt” försäkringsbolag

Till skillnad från gamla traditionella försäkringsbolag har den nya tidens försäkringsgivare, som exempelvis Hedvig.com, inte några dyra omkostnader för kontor och pappersarbete. Dessutom har de ett annorlunda tillvägagångssätt som deras kunder verkar tjäna på. Enligt Hedvigs hemsida har de nämligen tagit fram en rättvisare modell som gör att de inte tjänar något på att neka dig ersättning.

Hedvig tar bara ut en fast avgift från din försäkringspremie – resten av pengarna går till en “pool” varifrån ersättning betalas ut. Skulle pengar bli kvar i poolen när året är slut så doneras de till välgörenhet. För dig som är på väg att skaffa hemförsäkring kan detta vara ett alternativ värt att titta på om du är ute efter att byta försäkringsbolag.

Mer från bloggen