Vilka försäkringar bör man ha 2023?

Med alla hundratals försäkringar som erbjuds kan det kännas svårt att veta vilka man faktiskt behöver och vilka som är onödiga. Det är lätt att hamna i fällor som att betala för mycket för en mindre omfattande försäkring och att råka bli dubbelförsäkrad utan dubbelt skydd. Därför är det bra att hålla koll på olika försäkringar och veta vilka som behövs i vilka situationer, samt vilka försäkringsbolag som erbjuder bäst skydd.

Varför ska man ha försäkring?

Försäkringar kan kännas som något man kan strunta i att skaffa med tanke på deras höga kostnader och den lilla chansen att man faktiskt skulle råka ut för till exempel en olycka. Eftersom man inte ser deras betydelse direkt efter köpet kan det helt enkelt vara svårt att förstå hur mycket de betyder för ens ekonomiska säkerhet. Då är det viktigt att tänka sig vad som är mest prisvärt i längden – att vara med om en brand utan försäkring och behöva köpa ny TV, dator, kylskåp och ugn, helt ur ens egna ficka, eller ha betalat för en hemförsäkring som täcker en stor del av kostnaderna av att köpa nytt i samma situation. De flesta väljer alternativ två, för trygghet är ofta värt kostnaden och det värsta kan hända vem som helst.

De viktigaste försäkringar att ha:

Trafikförsäkring:
Utav alla försäkringar är trafikförsäkringen den enda det är lag på att ha, så det är viktigt att inte glömma den. Trafikförsäkringens syfte är att ge ersättning för personskador och skador på andra bilar vid olyckshändelser. Det kan också vara bra att skaffa ett ytterligare skydd i form av en hel- eller halvförsäkring då den vanliga trafikförsäkringen inte ersätter skador på ens egen bil.

Hemförsäkring:
Hemförsäkringar erbjuder trygghet i form av skydd av bland annat ditt hem, dig själv och dina ägodelar, och är ett måste inom försäkringsvärlden. Något som många inte vet är att det i hemförsäkringen också ingår rätt-, ansvars och överfallsskydd samt reseförsäkring. Det innebär till exempel att man kan få hjälp med kostnaderna för juridisk hjälp om man skulle hamna i en rättslig tvist. Det sistnämnda skyddar dig ifall det skulle hända en olycka de första 45 dagarna på semestern. Oavsett om ditt boende är tillfälligt eller permanent är hemförsäkring alltså nödvändigt. Bor du i bostadsrätt eller villa? Då bör du dessutom ha tilläggsförsäkring för bostadsrätten och villaförsäkring för villan.

Barnförsäkring:
En vanlig missuppfattning är att barn redan är skyddade av skola/dagis och att det därför inte är viktigt med barnförsäkring, men sanningen är att de endast är skyddade vid olycksfall och inte vid sjukdom. För att vara säker på att man får fullt skydd av sitt barn är det därför viktigt med barnförsäkring. Ifall barnet skulle råka på en svår och långvarig sjukdom kan man bland annat få hjälp i form av ekonomiskt stöd om man tvingas sluta jobba. Stödet kan vara särskilt viktigt om barnet i framtiden har det svårt att komma ut i arbetslivet. I sådana fall kommer barnförsäkringen också in och stöttar. Det rekommenderas att skaffa barnförsäkring så tidigt som möjligt i barnets liv.

Försäkringar som är bra att ha:

Sjuk- och olycksfallsförsäkring
Sjukdomar och olyckor kommer plötsligt och det enda egentliga sättet man kan förbereda sig på är med en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Att få skador som hindrar en från att jobba kan påverka ekonomin starkt, något som denna typ av försäkring hjälper till med. Man kan också få ekonomisk ersättning för bland annat sjukvård, kristerapi, resor och till och med för ärr som kvarstår efter behandling.

Reseförsäkring
Trots att hemförsäkringen skyddar en vid resor gäller den bara de första 45 dagarna, så det är viktigt att hålla koll på hur länge man reser och om en reseförsäkring behövs. Om du skulle råka ut för en olycka eller sjukdom finns reseförsäkringen där för att ersätta akuta sjukvårdskostnader och hemtransport.

Djurförsäkring
Som många djurägare vet kan veterinärkostnader bli enormt stora och att behöva betala fullt pris när ens djur har skadats svider rejält i plånboken. Man vill ju ändå kunna ge sitt husdjur den vård det behöver, och det är därför djurförsäkringar är så viktiga. Om djuret skulle få en plötslig skada eller sjukdom erbjuder försäkringen ersättning för veterinärvård. Viktigt att kolla på när man ska välja försäkring för sitt djur är försäkringens begränsningar och hur hög eller låg självrisken är.

Onödiga försäkringar?

Trots att försäkringsbolagen får det att låta så behöver man inte skaffa alla försäkringar som erbjuds. Det många inte vet är att mycket redan ingår i andra försäkringar. Du behöver till exempel inte tacka ja till produktförsäkringen som affärer försöker sälja när du köper en ny mobil, eftersom skyddet du behöver redan ingår i hemförsäkringen. Detsamma gäller med cykelförsäkringar. Om du ändå vill skydda dina ägodelar extra är det istället smartare att teckna en allrisk- eller drulleförsäkring som täcker fler typer av skador.

Låt dig inte heller bli övertygad av resebolagen att skaffa reseförsäkring om du vet att du inte kommer vara borta mer än 45 dagar. Kom också ihåg att du automatiskt har ett gratis avbeställningsskydd när du bokar en resa med kort, så något extra ska det inte kosta.

Vilka försäkringar behöver man när man flyttar hemifrån?

Att flytta hemifrån kan medföra en rad olika kostnader och då är det bra att veta vilka försäkringar som absolut behövs och vilka som är onödiga. Hemförsäkring ska man ha och ska aldrig undvikas. Ingen är immun mot olyckor och stöld och man vill inte tvingas betala höga kostnader för sådant som man inte hade behövt med hemförsäkring. Om man har bil ska man också räkna med en trafikförsäkring i budgeten då det är nödvändigt enligt lag. Mer än dessa två försäkringar behövs oftast inte, speciellt om man är student och vill spara på pengarna.

Vilka försäkringar bör man ha som pensionär?

Som pensionär kan ens behov av försäkringar ändras och det är viktigt att granska vilka man har, vilka som är onödiga och vilka som behövs. Hemförsäkring är något som alla bör ha oavsett hur och var man bor, eftersom den förutom hemmet också omfattar en själv och sjukdom vid resor. Vilken typ av hemförsäkring man behöver kan dock vara olika. Om man äger mycket värdefulla saker kan större försäkringar passa bättre, men om man inte är alltför rädd om sina ägodelar kan en mindre försäkring vara bättre. Reseförsäkring är viktigt om ens resor varar längre än 45 dagar (vilket är gränsen för hemförsäkringens skydd). Man vill ju inte tvingas betala höga summor för sjukvård i andra länder. Sjuk- och olycksfallsförsäkringar är också viktiga, eftersom risken för sjukdom och till exempel fallolyckor ökar med högre ålder.

Tänk på att många försäkringar slutar gälla efter en viss ålder. Då kan det vara bra att byta till försäkringar specialiserade för pensionärer. Vi tipsar om dessa längst ner i artikeln.

Vilka försäkringar är bäst?

Nu när vi har gått igenom vilka försäkringar du faktiskt behöver har vi samlat de bästa försäkringarna inom de olika områdena. Det viktigaste att tänka på när man ska välja försäkring är att jämföra olika och läsa igenom deras villkor för att se vilka som är mest omfattande. Vilken försäkring som är bäst för just dig varierar alltid beroende på dina behov men vi kan hjälpa dig på traven. Vi har samlat de tre aktörer för varje försäkring som har bäst omdömen och recensioner på nätet några av dessa hittar ni här:

Mer från bloggen