byta försäkringsbolag

Byta försäkringsbolag 2023

Då finns det en del saker att tänka på. Det är inte ovanligt att man råkar byta vid fel tillfälle och förlorar skyddet eller hamnar helt utan försäkring en viss tid. För att det ska gå så smidigt som möjligt har vi satt ihop en guide som leder dig genom processen att byta försäkringsbolag så du slipper falla mellan stolarna.

Hur du byter försäkring skiljer sig beroende på om det gäller en sak- eller personförsäkring. Sakförsäkringar, såsom hemförsäkring, villaförsäkring och bilförsäkringar, kan du inte byta när som helst utan bara en gång om året. Personförsäkringar kan å andra sidan bytas när som helst och får inte ha bindningstider. Till dessa ingår sjuk- och olycksfallsförsäkring, livförsäkring och barnförsäkring.

Hur byter man försäkringsbolag

1. Jämför olika försäkringsbolag

Innan du gör ett så stort val som att välja försäkring är det såklart viktigt att jämföra försäkringar samt de olika alternativen på marknaden, oavsett om det gäller sak- eller personförsäkring. Vilka krav har du på din försäkring? Hur mycket får den kosta? Hur ska bindningstiden se ut? Försäkringsavtalslagen ser till så att du som kund har ett skydd och en så tydlig bild av försäkringen som möjligt, men bolagen har ändå en stor frihet att sätta priser lite hur som helst och det är därför upp till kunden att granska försäkringarna och se till att inte betala för mycket för en mindre omfattande försäkring.

För att lättare jämföra försäkringsbolag kan du använda hjälpmedel såsom Svenskt Kvalitetsindex (https://www.kvalitetsindex.se/wp-content/uploads/2019/11/SKI-Försäkring-2019.pdf) som publiceras varje år och mäter kundnöjdheten för bland annat olika försäkringsbolag.

2. Kolla efter samlingsrabatter

Om du vill spara pengar på dina försäkringspremier kan du överväga mängdrabatter. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för försäkringstagare som köper flera försäkringar från samma bolag. Du kanske till exempel kan få en rabatt om du köper både din bil- och hemförsäkring från samma leverantör. Samlingsrabatter kan också tillämpas på andra typer av försäkringar, till exempel liv-, sjuk- och djurförsäkringar. Genom att bunta ihop dina försäkringar kan du potentiellt spara hundratals dollar på dina årliga premier. Så om du letar efter sätt att minska kostnaderna kan mängdrabatter för försäkringar vara värda att överväga.

3. Glöm inte att byta försäkring innan förfallodag

Sakförsäkringar har en bindningstid på ett år och kan endast avslutas på huvudförfallodagen, alltså dagen då försäkringen förnyas. Huvudförfallodagen räknas generellt som samma datum du köpte försäkringen varje år men om du är osäker så kan du kolla i försäkringsavtalet eller ringa till försäkringsbolaget och fråga. Det är viktigt att hålla koll på datumet så att du inte råkar binda dig till försäkringen i ännu ett år.

4. Säga upp försäkring och teckna ny

Innan du lämnar ditt nuvarande försäkringsbolag är det viktigt att se till så att det nya är redo. Kontakta det nya bolaget och välj huvudförfallodagen hos den gamla försäkringen som starttid för din nya, så att du inte är utan försäkring.

Trots att försäkringen inte slutar gälla förrän förfallodagen kan du ändå kontakta bolaget och låta dem veta att du vill byta innan dess. Håll därför koll på datumet och var ute i god tid. När du gör det är det också smart att be om en skriftlig bekräftelse ifall det skulle bli något missförstånd om uppsägningen. Nu är du redo inför en smidig övergång till ditt nya försäkringsbolag!

Byta personförsäkring: Steg för steg

Att byta personförsäkring är oftast enklare och kräver färre steg.

1. Jämför olika försäkringsbolag

Precis som när det gäller sakförsäkringar är det första steget att jämföra bolagen och hitta det som passar dina förväntningar bäst. Det finns många olika försäkringsbolag och det kan vara svårt att veta vilket som är rätt för dig. Det finns dock några viktiga saker att titta på när du jämför bolag. För det första vill du försäkra dig om att bolaget erbjuder den täckning du behöver. Det är ingen idé att betala för en försäkring som inte täcker de saker som du behöver. För det andra vill du jämföra priserna. Försäkringar kan vara dyra, så du vill försäkra dig om att du får mest valuta för pengarna.

Slutligen vill du läsa recensioner om företaget innan du binder dig till något. På så sätt kan du få en bättre uppfattning om vad andra människor har upplevt med företaget och om de skulle rekommendera det till andra eller inte. Genom att ta hänsyn till dessa saker kan du vara säker på att välja rätt försäkringsbolag för dina behov.

2. Teckna ny försäkring

När du har valt försäkring är nästa steg att köpa den nya försäkringen och vänta på bekräftelsen att den är godkänd och igång. För att slippa risken med att vara utan försäkring är det viktigt att man har den nya redo innan den gamla avbryts. Se även till att läsa det finstilta och ställ alla frågor du har för att förstå alla detaljer innan du skriver under på den streckade linjen. Genom att ta dessa enkla steg kan du vara säker på att du får bästa möjliga pris på din nya försäkring.

3. Avsluta gammal försäkring

När din nya har börjat gälla kan du meddela det gamla försäkringsbolaget att du vill avbryta din nuvarande försäkring. I de flesta fall kan du helt enkelt ringa ditt försäkringsbolag och be att få säga upp din försäkring. Du kan bli ombedd att ange en anledning till uppsägningen, men i de flesta fall behövs ingen ytterligare förklaring.

När din försäkring har sagts upp är du inte längre ansvarig för att betala premierna. Det är dock viktigt att notera att om du säger upp försäkringen mitt i löptiden kan du bli tvungen att betala en uppsägningsavgift. Därför är det i allmänhet bäst att vänta tills försäkringsperioden har löpt ut innan du säger upp din försäkring. Genom att följa dessa enkla steg kan du enkelt säga upp din försäkring när det är dags.Tänk på att avsluta den så fort som möjligt och inte råka bli dubbelförsäkrad. Nu har du bytt personförsäkring!

Det kan finnas andra saker man behöver tänka på när det gäller specifika försäkringar. Bilförsäkringar har exempelvis andra regler än barnförsäkringar, vilket vi går igenom härnäst.

Byta bilförsäkring

Byte av bilförsäkring kan oftast bara ske en gång om året, på huvudförfallodagen. Vilket datum detta är hittar du i försäkringsavtalet, men försäkringsbolagen brukar varna ungefär 45 dagar innan förfallodagen så att du vet att det snart förnyas. Det är också nu det är dags att att välja ny bilförsäkring.

Det är viktigt att vara redo med sin nya försäkring och se till så att den börjar gälla samma dag den gamla slutar gälla. Försäkringsbolaget kommer inte kunna avbryta din gamla försäkring annars, eftersom det är lag på att alla verksamma bilar är trafikförsäkrade. För att vara extra säker på att allt går som det ska utan missförstånd kan du även fråga om en skriftlig bekräftelse på den avslutade försäkringen.

Ska du sälja eller ställa av din bil? Då behöver du inte vänta till huvudförfallodagen utan försäkringen upphör att gälla automatiskt när bilen inte längre är din.

Om du vill spara pengar på din bilförsäkring är det värt att överväga att byta leverantör. Även om det kan verka krångligt kan det vara relativt enkelt och okomplicerat att byta bilförsäkringsbolag. Och, ännu viktigare, det kan leda till betydande besparingar. Här är några saker att tänka på när du handlar bilförsäkringar: För det första bör du se till att få offerter från flera olika bolag. På så sätt får du en bra uppfattning om marknaden och vad olika leverantörer erbjuder. För det andra, se till att du förstår vilka täckningsalternativ som finns tillgängliga. Varje företag erbjuder olika täckningsnivåer, så det är viktigt att hitta ett som uppfyller dina behov. Slutligen, var inte rädd för att förhandla. Många bilförsäkringsbolag är villiga att samarbeta med dig för att få bästa möjliga pris. Med lite forskning och ansträngning kan du spara stort på din bilförsäkring.

Byta barnförsäkring

Barnförsäkringar tillåter till skillnad från sakförsäkringar byte utan bindningstid. Du behöver därför inte vänta till årsförfallodagen utan kan byta bolag när som helst. Viktigt att tänka på är inte byta försäkringsbolag efter skada eller när barnet är sjukt, eftersom dessa försäkringar inte gäller om man redan har en sjukdom. Se därför till att barnet är friskt när du byter för att undvika att missa ersättning. Som med andra försäkringar är det också viktigt att ansöka om den nya innan den gamla sägs upp, så att du inte tar risken av att vara utan försäkring.

Många föräldrar lägger mycket tanke på att välja rätt försäkring för sina barn. De vill försäkra sig om att deras barn är försäkrade i händelse av en olycka och att de har ekonomisk trygghet för att täcka oväntade sjukvårdskostnader. När barnen blir äldre kan dock deras försäkringsbehov förändras. De kanske till exempel inte längre omfattas av föräldrarnas försäkring, eller så kanske de behöver skydd för ett specifikt tillstånd som tidigare inte var aktuellt. Därför är det viktigt att se över ditt barns försäkring regelbundet för att se till att den fortfarande uppfyller deras behov. Om du upptäcker att ditt barns försäkring inte längre ger det skydd du behöver, tveka inte att leta efter en ny. Det finns många bra alternativ och med lite forskning kan du hitta den perfekta försäkringen för din familj.

Byta katt och hundförsäkring

När du byter hundförsäkring eller kattförsäkring måste du vara extra försiktig och se till så att djuret inte är sjukt eller skadat innan byte. Bolagen vill ofta ha en tydlig hälsodeklaration som bevisar att djuret var försäkrat när de första symptomen på skada/sjukdomen visade sig, annars kan det vara svårt att få ersättning. Om du hamnar i en situation där du vill byta men djuret är sjukt, kan du istället fundera på att förhandla med försäkringsbolaget eller se över om du exempelvis kan ändra självrisken för att minska månadskostnaderna.

Det är många som inte inser att deras behov av djurförsäkringar kan förändras med tiden. En ung katt eller hund har till exempel andra försäkringsbehov än en äldre. När ditt husdjur åldras vill du se till att försäkringen täcker åldersrelaterade sjukdomar som artrit eller diabetes. Du kan också behöva justera din självrisk och dina egenavgifter utifrån ditt husdjurs förändrade hälsobehov. Genom att förstå ditt husdjurs förändrade försäkringsbehov kan du se till att du har det skydd du behöver när du behöver det. 

Mer från bloggen