byta försäkringsbolag

Byta försäkringsbolag 2022

Då finns det en del saker att tänka på. Det är inte ovanligt att man råkar byta vid fel tillfälle och förlorar skyddet eller hamnar helt utan försäkring en viss tid. För att det ska gå så smidigt som möjligt har vi satt ihop en guide som leder dig genom processen att byta försäkringsbolag så du slipper falla mellan stolarna.

Hur du byter försäkring skiljer sig beroende på om det gäller en sak- eller personförsäkring. Sakförsäkringar, såsom hemförsäkring, villaförsäkring och bilförsäkringar, kan du inte byta när som helst utan bara en gång om året. Personförsäkringar kan å andra sidan bytas när som helst och får inte ha bindningstider. Till dessa ingår sjuk- och olycksfallsförsäkring, livförsäkring och barnförsäkring.

Byta sakförsäkring: Steg för steg

1. Jämför olika försäkringsbolag

Innan du gör ett så stort val som att välja försäkring är det såklart viktigt att jämföra de olika alternativen, oavsett om det gäller sak- eller personförsäkring. Vilka krav har du på din försäkring? Hur mycket får den kosta? Hur ska bindningstiden se ut? Försäkringsavtalslagen ser till så att du som kund har ett skydd och en så tydlig bild av försäkringen som möjligt, men bolagen har ändå en stor frihet att sätta priser lite hur som helst och det är därför upp till kunden att granska försäkringarna och se till att inte betala för mycket för en mindre omfattande försäkring. För att göra jämförelsen lättare kan du använda hjälpmedel såsom Svenskt Kvalitetsindex (https://www.kvalitetsindex.se/wp-content/uploads/2019/11/SKI-Försäkring-2019.pdf) som publiceras varje år och mäter kundnöjdheten för bland annat olika försäkringsbolag.

2. Kolla efter samlingsrabatter

Om du till exempel vill byta hemförsäkring kan det vara värt att flytta din bilförsäkringen till samma bolag, eftersom många erbjuder samlingsrabatt vid flera försäkringar. Det kan sänka kostnaderna betydligt mycket.

3. Glöm inte att byta försäkring innan förfallodag

Sakförsäkringar har en bindningstid på ett år och kan endast avslutas på huvudförfallodagen, alltså dagen då försäkringen förnyas. Huvudförfallodagen räknas generellt som samma datum du köpte försäkringen varje år men om du är osäker så kan du kolla i försäkringsavtalet eller ringa till försäkringsbolaget och fråga. Det är viktigt att hålla koll på datumet så att du inte råkar binda dig till försäkringen i ännu ett år.

4. Säga upp försäkring och teckna ny

Innan du lämnar ditt nuvarande försäkringsbolag är det viktigt att se till så att det nya är redo. Kontakta det nya bolaget och välj huvudförfallodagen hos den gamla försäkringen som starttid för din nya, så att du inte är utan försäkring.

Trots att försäkringen inte slutar gälla förrän förfallodagen kan du ändå kontakta bolaget och låta dem veta att du vill byta innan dess. Håll därför koll på datumet och var ute i god tid. När du gör det är det också smart att be om en skriftlig bekräftelse ifall det skulle bli något missförstånd om uppsägningen. Nu är du redo inför en smidig övergång till ditt nya försäkringsbolag!

Byta personförsäkring: Steg för steg

Att byta personförsäkring är oftast enklare och kräver färre steg.

1. Jämför olika försäkringsbolag

Precis som när det gäller sakförsäkringar är det första steget att jämföra bolagen och hitta det som passar dina förväntningar bäst.

2. Teckna ny försäkring

När du har valt försäkring är nästa steg att köpa den nya försäkringen och vänta på bekräftelsen att den är godkänd och igång. För att slippa risken med att vara utan försäkring är det viktigt att man har den nya redo innan den gamla avbryts.

3. Avsluta gammal försäkring

När din nya har börjat gälla kan du meddela det gamla försäkringsbolaget att du vill avbryta din nuvarande försäkring. Tänk på att avsluta den så fort som möjligt och inte råka bli dubbelförsäkrad. Nu har du bytt personförsäkring!

Det kan finnas andra saker man behöver tänka på när det gäller specifika försäkringar. Bilförsäkringar har exempelvis andra regler än barnförsäkringar, vilket vi går igenom härnäst.

Byta bilförsäkring

Byte av bilförsäkring kan oftast bara ske en gång om året, på huvudförfallodagen. Vilket datum detta är hittar du i försäkringsavtalet, men försäkringsbolagen brukar varna ungefär 45 dagar innan förfallodagen så att du vet att det snart förnyas. Det är också nu det är dags att att välja ny bilförsäkring.

Det är viktigt att vara redo med sin nya försäkring och se till så att den börjar gälla samma dag den gamla slutar gälla. Försäkringsbolaget kommer inte kunna avbryta din gamla försäkring annars, eftersom det är lag på att alla verksamma bilar är trafikförsäkrade. För att vara extra säker på att allt går som det ska utan missförstånd kan du även fråga om en skriftlig bekräftelse på den avslutade försäkringen.

Ska du sälja eller ställa av din bil? Då behöver du inte vänta till huvudförfallodagen utan försäkringen upphör att gälla automatiskt när bilen inte längre är din.

Byta barnförsäkring

Barnförsäkringar tillåter till skillnad från sakförsäkringar byte utan bindningstid. Du behöver därför inte vänta till årsförfallodagen utan kan byta bolag när som helst. Viktigt att tänka på är inte byta försäkringsbolag efter skada eller när barnet är sjukt, eftersom dessa försäkringar inte gäller om man redan har en sjukdom. Se därför till att barnet är friskt när du byter för att undvika att missa ersättning. Som med andra försäkringar är det också viktigt att ansöka om den nya innan den gamla sägs upp, så att du inte tar risken av att vara utan försäkring.

Byta hund och kattförsäkring

När du byter försäkringsbolag för ditt djur måste du vara extra försiktig och se till så att djuret inte är sjukt eller skadat innan byte. Bolagen vill ofta ha en tydlig hälsodeklaration som bevisar att djuret var försäkrat när de första symptomen på skada/sjukdomen visade sig, annars kan det vara svårt att få ersättning. Om du hamnar i en situation där du vill byta men djuret är sjukt, kan du istället fundera på att förhandla med försäkringsbolaget eller se över om du exempelvis kan ändra självrisken för att minska månadskostnaderna.

Mer från bloggen